Gatluoks kamp mot undernäring och malaria

Text Susanne Mortazavi
Publicerad 14 July 2014

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

 

Det finns så många undernärda barn i Leer, en stad i Sydsudan, att situationen är akut, berättar våra team som ser problemet på plats. Det finns flera faktorer som har bidragit till situationen. Sedan konflikten bröt ut i Sydsudan i mitten av december, har många hem och även våra sjukhus plundrats och förstörts.

För att undkomma konflikten har människor flytt ut i bushen där det inte haft mat att äta, utan försökt överleva på rötter och det de kunnat hitta.

– Innan konflikten brukade vi ha runt 200 barn på vår ambulerande undernäringsklinik i taget. Men nu har vi över 1 800 barn där. Det är mycket, säger Grace Ayuelu, medicinsk teamledare i Leer. Hon har arbetat på sjukhuset i Leer i närmare ett år.

Nu har många börjat återvända till Leer och vårt sjukhus är åter i drift, om än med bara hälften så stor kapacitet. Den avdelning som har flest patienter är undernäringskliniken. Dit kommer barn under fem år för att vi ska kunna bedöma graden av undernäring. Vi väger och mäter dem och gör MUAC-test (där man mäter omfånget på den mellersta delen av överarmen) De flesta barn som kommer till nutritionscentret är måttligt undernärda.

– I de här fallen skickas de hem med en veckas näringsberikad mat som heter Plumpy’Nut. Det är en jordnötsbaserad kräm som de får en ny dos av varje vecka, tills de återfått hälsan, berättar Grace.

Om barn bli allvarligt undernärda måste de skrivas in för intensivvård på undernäringskliniken. Där övervakas de noga och får mediciner mot eventuella komplikationer som kan tillstöta vid undernäring.

Här är berättelsen om Gatluok, 2 år:

Angelina är 25 år och kommer till sjukhuset i Leer i Sydsudan, bärandes på sin son Gatluok.

Efter att ha vandrat i fem timmar från sin hemby får Angelina vänta lite innan hon får möjlighet att träffa vår läkare John Yonk Both. Han ser genast att Gatluoks tillstånd är kritiskt.

Innan undersökningen vägs och mäts Gatluok. Det visar sig att han bara väger 5,7 kilo. En frisk pojke i hans ålder borde väga 14 kilo. Han upplever, som andra barn, vägningen och mätningen som stressande.

Sjuksköterskan Charles Mpona Kalinde försöker trösta honom när han bär tillbaka pojken till sin mamma.

Man gör ett MUAC-test på honom. Omkretsen på mellandelen av hans överarm är bara 94 millimeter, inom den röda zonen, något som är tecken på allvarlig akut undernäring.

Gatluok och hans mamma får ett ögonblick att återhämta sig efter att testerna är gjorda. Han sträcker sig efter en anställds hand.

Gatluok blir sedan undersökt av sjuksköterskan Peter Bitoang Machar. Gatluoks mamma berättar om hur deras hem brändes ned, matförråden plundrades och hur de tvingades fly ut i bushen.

Under undersökningen testar Peter Gatluoks aptit med Plumpy’Nut, utan framgång. Peter gör ett annat test och kan konstatera att Gatluok lider av malaria och har hög feber.

Trots sin ovilja att äta är Gatluok otroligt törstig och dricker gärna vätskersättning.

En halvtimme efter att Galuok kommit till Läkare Utan Gränsers nutritionscenter blir han inskriven. Men det kommer inte att bli lätt. Hans mamma har ingen mat hemma och oroar sig för sitt andra barn som hon var tvungen att lämna hos sin bror.

Nu, en vecka efter att Gatluok skrevs in har han tillfrisknat från malaria och har återfått aptiten. Förhoppningen är att Gatluok om några dagar kan skrivas ut och fortsätta sin behandling på den öppna undernäringsavdelningen.

 Aktuellt om Sydsudan

Läkemedelsresistent tuberkulos är en global folkhälsokris

Rapporter och forskning
10 November 2014 Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

Leenden, tålamod och sår i själen

Nyheter från fältet
12 June 2014 Läkare Utan Gränser har arbetat i lägeren för syriska flyktingar sedan 2013. Där har Charlotte Yence startat program för psykisk hälsa.

Tre koppar starkt, nymalt kaffe

Nyheter från fältet
13 March 2014 Johanna Kuhlin arbetar sedan mitten av november i tre flyktingläger med ca 29 000 invånare i västra Etiopien. Här berättar hon själv om hur det är.


Just nu arbetar vi med

 

 

Ebola

 

 

Syrien

 

 

Sydsudan

 

 

Irak

 

 

Gaza

 

 

CAR