Text Susanne Mortazavi
Publicerad 15 January 2014

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

 

Som en följd av den saudiska regeringens beslut att deportera ”illegala” gästarbetare har 154 837 män, kvinnor och barn anlänt till Bole-flygplatsen i Etiopien. Med sig har de vad de lyckades få med sig i påsar, väskor och pappkartonger. En del återvänder till hemlandet av fri vilja, andra av tvång.

Alla har de bott och arbetat i Saudiarabien, många som hembiträden eller sjuksköterskor. En del av dem är födda i Saudiarabien, andra kom dit som väldigt unga.

Vi har tillsammans med andra organisationer arbetat i mottagningscentren för de återvändande från Etiopien sedan deporteringen började i mitten av november. Förutom att bidra med barn- och mödrahälsovård bistår vi även med psykologisk hjälp, som många är i stort behov av.

– Det är viktigt med ett omedelbart medicinskt fokus vid dessa mottagningsplatser eftersom många av flyktingarna behöver livräddande medicinsk hjälp. Det kommer kvinnor hit som har förlossningsvärkar, medan andra är i slutet av graviditen med komplikationer som genast behöver tas om hand. Vi vaccinerar alla ensamkommande barn mot mässling och polio, erbjuder psykologhjälp till män, kvinnor och barn i alla åldrar. De kritiska fallen skickar vi vidare till Addis Abeba, berättar Jean Franҫois Saint-Sauveur, medicinsk koordinator i Etiopien.

De senaste fyra veckorna har våra team utfört 160 mamma- och barn-undersökningar, 91 pediatriska undersökningar och gett grupp-och individuell psykosocial rådgivning till fler än 18 128 patienter.

Sambera är en 22-årig man som kom till Saudiarabien efter att ha blivit utsatt för upprepade övergrepp och sexhandel i Jemen. Vi har även team på plats som ger medicinsk hjälp till flyktingar i interneringslägren i Jemen, där de flesta är etiopier. Han kvarhölls vid den jemenitiska gränsen där han lyckades muta sig in i Saudiarabien.

– Inte ens när jag kom till Saudiarabien fick jag möjlighet att jobba och tjäna pengar för att hjälpa min fattiga familj i Etiopien, istället fängslades jag, blev slagen och deporterades sedan tillbaka, berättar Sambera.

Rådgivande samtal

Han och många andra har liksom 15-åriga Yelem gått igenom våra individuella rådgivande samtal. När hon först kom till oss var hon förvirrad, aggressiv, desorienterad, pratade med sig själv och log ibland för att i nästa sekund gråta bittert. Hon berättade hur hon arbetat i olika hem utan att få betalt och hur hennes arbetsgivare misshandlat henne. Hon åkte till Saudiarabien när hon var bara 10 år gammal. Nu vid 15-års ålder är hon vilse och förvirrad. Våra psykologer hänvisade henne till Emanuel-sjukhuset för att få specialiserad medicinsk och psykologisk hjälp.

– Det flesta återvändande som vi tar emot lider av allvarlig depression, posttraumatisk stress (PTSD), akut stress, ångest, dissociativa- och psykotiska syndrom. De flesta är mellan 18 och 36 år och det är därför viktigt att ge dem hopp om framtiden genom att se till så att de får fortsatt psykologhjälp för att de ska kunna återanpassa sig i sin hemmiljö, berättar Angelica Kokutona Wagwa, psykolog i Etiopien.

Många av de återvändande har sorgliga berättelser att dela med sig av. Vi och våra samarbetspartners vill att den internationella migrationsorganisationen IOM och etiopiska myndigheter fortsätter att erbjuda den här utsatta gruppen hjälp tills de kan återvända hem till sina familjer.

(Namnen på våra patienter är fingerade.)

Läkare Utan Gränser har arbetat i Etiopien sedan 1984 med en rad olika medicinska och nutritionsprojekt runt om i landet.

 Aktuellt om etiopien

Läkemedelsresistent tuberkulos är en global folkhälsokris

Rapporter och forskning
10 November 2014 Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

Leenden, tålamod och sår i själen

Nyheter från fältet
12 June 2014 Läkare Utan Gränser har arbetat i lägeren för syriska flyktingar sedan 2013. Där har Charlotte Yence startat program för psykisk hälsa.

Tre koppar starkt, nymalt kaffe

Nyheter från fältet
13 March 2014 Johanna Kuhlin arbetar sedan mitten av november i tre flyktingläger med ca 29 000 invånare i västra Etiopien. Här berättar hon själv om hur det är.


Just nu arbetar vi med

 

 

Ebola

 

 

Syrien

 

 

Sydsudan

 

 

Irak

 

 

Gaza

 

 

CAR