Grekland låser in migranter på obestämd tid

Text Susanne Mortazavi
Publicerad 8 April 2014

Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

 

Dela 

Grekiska myndigheter har beslutat att låsa in migranter och asylsökande på obestämt tid tills de blir tvångsutvisade eller frivilligt lämnar landet. Beslutet innebär att de grekiska myndigheterna nu vidtar ännu hårdare åtgärder mot migranter. De nya reglerna gör situationen för tusentals migranter och asylsökande ännu svårare.

Förra veckan började den grekiska polisen tillämpa de nya reglerna i minst två interneringsläger i norra Grekland, Paranetsi i staden Drama och Fylakio i staden Evros. Polisen hotade migranterna att de skulle bli inlåsta på obestämd tid tills de gick med på att återvända frivilligt eller inte motarbetade en tvångsutvisning. Detta uttalande av polisen orsakade ett chocktillstånd bland migranterna i lägren.

– Vi har redan offentligt uttalat oss om de skadliga effekterna på migranternas hälsa av långvarig och systematisk frihetsberövande och är förfärade över att de grekiska myndigheterna har reagerat med att ytterligare förlänga frihetsberövandet. Migranter blir redan nu inlåsta i upp till 18 månader, säger Ioanna Kotsioni, Läkare Utan Gränsers rådgivare i migrationsfrågor i Grekland.

– De nya reglerna är ett bevis på att invandringspolitiken går mot en ännu sämre behandling av migranterna. Att hota med inlåsning på en obestämd tid, under usla villkor, används nu dessutom för att sätta press på migranterna att de ska gå med på att återvända till sina hemländer.

Det osynliga lidandet

I rapporten Invisible suffering (Det osynliga lidandet) som släpptes den 1 april belyser Läkare Utan Gränser, utifrån sex års erfarenhet av arbete i interneringsläger för migranter och asylsökande, de allvarliga hälsoproblem som orsakas av ett systematiskt och långvarigt frihetsberövande. Rapporten visar hur överbeläggning, dålig hygien och undermålig levnadsstandard i interneringslägren leder till en rad hälsoproblem hos migranterna. Såväl deras fysiska som psykiska hälsa påverkas negativt. Migranterna får ofta luftvägsinfektioner, hudsjukdomar, mag- och tarmproblem, samt ångest, depression och psykosomatiska störningar.

Läkare Utan Gränser uppmanar än en gång Grekland och Europeiska Unionen att stoppa den urskillningslösa, systematiska och långvariga interneringen av migranter och asylsökande. Grekland måste sluta låsa in människor i anläggningar som inte är anpassade för detta. Frihetsberövandet av särskilt utsatta personer såsom minderåriga, tortyroffer och kroniskt sjuka måste upphöra. Grekland och EU måste skapa ett mottagningssystem som är anpassat till migranters och asylsökandes medicinska och humanitära behov.

 


Aktuellt om Grekland

Läkemedelsresistent tuberkulos är en global folkhälsokris

Rapporter och forskning
10 November 2014 Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

Leenden, tålamod och sår i själen

Nyheter från fältet
12 June 2014 Läkare Utan Gränser har arbetat i lägeren för syriska flyktingar sedan 2013. Där har Charlotte Yence startat program för psykisk hälsa.

Tre koppar starkt, nymalt kaffe

Nyheter från fältet
13 March 2014 Johanna Kuhlin arbetar sedan mitten av november i tre flyktingläger med ca 29 000 invånare i västra Etiopien. Här berättar hon själv om hur det är.


Just nu arbetar vi med

 

 

Ebola

 

 

Syrien

 

 

Sydsudan

 

 

Irak

 

 

Gaza

 

 

CAR